Δημιουργία ομίλου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Α) Όμιλος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, «Εκπαιδεύοντας μηχανές»

Β) Ο όμιλος έχει ως στόχο οι μαθητές:

Να αναπτύξουν βασικές επιστημονικές γνώσεις φυσικής, μαθηματικών, πληροφορικής και μηχανικής. Θα εξοικειωθούν με τη μηχανική και την ηλεκτρονική δημιουργώντας ρομποτικά μοντέλα, ενώ θα μάθουν να δημιουργούν κώδικα μέσω προγραμματισμού για τον έλεγχο αυτών των ρομποτικών μοντέλων

Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη σχεδιάζοντας και υλοποιώντας λύσεις για διάφορα προβλήματα δίνοντας μορφή στη φαντασία τους ενώ θα μπορούν να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν τις ιδέες τους ελέγχοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Οι μαθητές θα εργάζονται σε ομάδες, συνεργατικά, καλλιεργώντας  κοινωνικές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία, η αλληλοκατανόηση και η αποδοχή διαφορετικών ιδεών. Με την δημιουργία προγραμμάτων και ρομποτικών κατασκευών, οι μαθητές θα μαθαίνουν ενώ παράλληλα θα διασκεδάζουν, θα νοιώθουν την αίσθηση της επιτυχίας και θα τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους σχετικά με τις ικανότητές τους.

Γ) Αναλυτικό πρόγραμμα:

Αρχικά θα υλοποιηθούν αρκετές ασκήσεις συναρμολόγησης ρομποτικών μοντέλων και αντίστοιχης δημιουργίας σχετικών προγραμμάτων για τον έλεγχο τους, με τις συλλογές ρομποτικής που διαθέτει το σχολείο, στο εργαστήριο πληροφορικής. Αυτές οι ασκήσεις θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να εξοικειωθούν με τη συναρμολόγηση, τους αισθητήρες, τις μηχανές κίνησης και με το προγραμματισμό. Στη συνέχεια, αφού οι μαθητές αποκτήσουν μια σχετική εμπειρία θα μπορούν να προτείνουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων.

Δ) Υλικό που θα χρησιμοποιηθεί:

Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι οι συλλογές ρομποτικής που διαθέτει το σχολείο, οι υπολογιστές του εργαστηρίου πληροφορικής και εγχειρίδια σε ψηφιακή μορφή με ασκήσεις και πληροφοριακό υλικό σχετικό με τα αντικείμενα και το λογισμικό που θα εμπλακούν στην υλοποίηση των ασκήσεων και την επίλυση προβλημάτων. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ώστε να αναζητούν οτιδήποτε τους είναι απαραίτητο ώστε να εκπληρώνουν τις απαιτήσεις επίλυσηw των ασκήσεων και των προβλημάτων.  

Ε) Τάξεις στις οποίες απευθύνεται ο όμιλος:

Ο όμιλος απευθύνεται στους μαθητές της Β και Γ τάξης υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού πληροφορικής Κουκίδη Κωνσταντίνου και του εκπαιδευτικού φυσικής Μιχαλάκη Μιχαήλ.

ΣΤ) Αποτίμηση των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων:

Η αποτίμηση των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων θα φαίνεται από την ευχέρεια επίλυσης των ασκήσεων και από τις προτάσεις που θα παρουσιάζουν οι μαθητές για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, τόσο στη συναρμολόγηση των ρομποτικών μοντέλων όσο και στη δημιουργία των αντίστοιχων προγραμμάτων. Επίσης θα καταγραφούν και οι εντυπώσεις των μαθητών σχετικά εκπλήρωση των προσδοκιών τους από τη λειτουργία του ομίλου μέσω της αυτοαξιολόγησης.

 Ζ) Παραδοτέα:

Η πορεία υλοποίησης των δραστηριοτήτων του ομίλου θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου και στο επίσημο κανάλι του σχολείου στο YouTube.

Από την Πέμπτη 17η Οκτωβρίου 202413:05 και κάθε εβδομάδα, στο εργαστήριο Πληροφορικής …

Για τη συμμετοχή των μαθητών στον όμιλο εκπαιδευτικής ρομποτικής απαραίτητη είναι η αίτηση – δήλωση συμμετοχής που πρέπει να υποβάλλουν στο σχολείο  οι κηδεμόνες μέχρι 06/10/2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *