Ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Γεώργιο Τσιάκαλο.
Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων & του Ρατσισμού, το σχολείο μας σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Δ.Δ.Ε. Σερρών και την υπεύθυνη, κ. Φωφώ Καραμανίδου, υποδέχθηκε τον κ. Γεώργιο Τσιάκαλο.
Ο Γ. Τσιάκαλος είναι γνωστός για τις έρευνές του που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως βιολογία της συμπεριφοράς, πτυχές της ζωής των μεταναστών, ρατσισμός, κριτική θεώρηση της εκπαίδευσης, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων κ.ά. Θεωρείται εισηγητής της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αναμορφωτής των αναλυτικών προγραμμάτων της Κύπρου αλλά και γοητευτικός δάσκαλος.
Στο αμφιθέατρο του σχολείου μας μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν λόγο άμεσο, μεστό, βιωματικό, που συνέδεε με ευρηματικό τρόπο την ποίηση με το κάλεσμα για αντιρατσιστική εγρήγορση. Ο ομιλητής, αξιοποιώντας το γεγονός ότι την 21η Μαρτίου γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, ξεκίνησε την εισήγησή του με το ποίημα του Μ. Μπρεχτ ‘”Άσχημη εποχή για ποίηση” (Schlechte Zeit für Lyrik”). Στη συνέχεια ξεδίπλωσε τους προβληματισμούς και το όραμά του για μια εκπαίδευση που θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, θα καταπολεμά τις προκαταλήψεις, τις ρατσιστικές τάσεις και τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και θα προωθεί τις ανθρωπιστικές αξίες: το σεβασμό, τον αυτοσεβασμό, την αποδοχή κάθε μορφής ετερότητας (φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής, έμφυλης, κοινωνικής, οικονομικής), την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία.
Ευχαριστούμε θερμά τον δάσκαλο και οραματιστή Γ. Τσιάκαλο για αυτή την πνευματική μύηση.