Η γιορτή του Σχολείου μας για την 28η Οκτωβρίου (2018 – 2019)

«Θνάσκει καλόν έργον σιγαθέν» (Τα καλά έργα πεθαίνουν σαν τα σκεπάσει η σιωπή), έλεγε ο Πίνδαρος, γι’ αυτό και το 4ο Γυμνάσιο Σερρών, θέλοντας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της μνήμης, την ανάδειξη των συμβόλων και το σεβασμό της παράδοσης, γιόρτασε την φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στα Οχυρά Ρούπελ.

Στις 26 Οκτωβρίου 2018, όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών επισκέφθηκαν το Οχυρά Ρούπελ, για να αποδώσουν φόρο τιμής στους πεσόντες και να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία συνειδητοποίησης του τιτάνιου  αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί τους.

Η επίσκεψη στα οχυρά του Ρούπελ αποτέλεσε ένα ουσιαστικό μάθημα ιστορίας και μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας. Έμαθαν για τον αγώνα των Ελλήνων στα οχυρά και είδαν το χώρο και της συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί τους και προσέγγισαν την  ιστορία όχι απλά ως μια αφήγηση αλλά ως ένα πραγματικό βίωμα. Συνειδητοποίησαν το μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής και το μέγεθος του αγώνα της απέναντι  στον Γερμανό κατακτητή και την στρατιωτική του υπεροπλία. Κατανόησαν πλήρως τη γνωστή σε όλους ρήση, που χαρακτηρίζει τον αγώνα των υπέρμαχων των οχυρών Ρούπελ: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται».

Αρχικά, έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο και αποδόθηκε φόρος τιμής στους ήρωες των οχυρών.  Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες  ξεναγηθήκαν στα οχυρά και άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον τις πληροφορίες για το σπουδαίο ρόλο τους, τη χωρητικότητα τους, τη σημερινή κατάσταση τους, τη γενναιότητα των στρατιωτών.

Εντυπωσιάστηκαν από το μήκος των υπόγειων διαδρόμων, τα ομοιώματα των αξιωματικών και των στρατιωτών, τον αριθμό των δωματίων  και των διαδρόμων και γενικότερα τις υποδομές, που επέτρεπαν την μακρόχρονη παραμονή σε αυτό.  Θάλαμοι πρώτων βοηθειών, δεξαμενές νερού, παρεκκλήσι, γραφεία κ.λπ. μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των στρατιωτών για πολύ καιρό.

Εντυπωσιάσθηκαν όμως, και συγκινήθηκαν και με τα εκθέματα του μουσείου‧  κειμήλια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, στρατιωτικές στολές εποχής, ελληνικές και γερμανικές, όπως και όπλα ελληνικά και γερμανικά.

Οι μαθητές/τριες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, πλουσιότεροι σε εικόνες και γνώσεις για αυτό το κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας μας. Ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου πήρε πραγματικό νόημα ως θύμηση  που ζωντανεύει το παρελθόν, ως σύμβολο που καταξιώνει το παρόν, ως παράδοση που εδραιώνει το μέλλον. Ό,τι δηλαδή συνιστά την ουσία της εθνικής μας ταυτότητας. Έτσι, η εθνική μας εορτή, έγινε πρώτα και πάνω απ’ όλα,  ένα κίνητρο παιδείας και αυτοσυνειδησίας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...