Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής 4ου Γυμνασίου Σερρών

Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής

4ου Γυμνασίου Σερρών

            Σε μια εποχή που η τηλεοπτική και διαδικτυακή εικόνα έχει αδρανοποιήσει και  αλλοτριώσει τη σκέψη και την κρίση των νεαρών μαθητών/τριών, το 4ο Γυμνάσιο Σερρών, συνεχίζοντας τη δημιουργική πορεία του στο χώρο της εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τις δράσεις του για το σχολικό έτος 2017-18   με τη δημιουργία της Λέσχης Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, να μυηθούν στην γοητεία της ανάγνωσης και να αποπειραθούν να εκφρασθούν και να κατακτήσουν τη γλώσσα μέσω της γραφής.

Κάθε βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, που διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, εξευγενίζει τη σκέψη, διεγείρει τη φαντασία, φωτίζει τα μικρά και τα ασήμαντα του κόσμου τούτου, ανατέμνει την ανθρώπινη ψυχή και μας εκπαιδεύει στην αποκάλυψη της αλήθειας, η οποία κρύβεται πίσω από τις άπειρες εκδοχές του κόσμου που μας περιβάλλει.

«Αν επιμένουμε ακόμα να διαβάζουμε λογοτεχνία στην εποχή μας είναι γιατί πιστεύουμε σε αυτό που μας προσφέρει. Δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αλλάξουμε τον κόσμο με την ποίηση και τα μυθιστορήματα, αξίζει όμως τον κόπο να δοκιμάσουμε την ευεργετική επίδρασή τους στη ζωή και στον χαρακτήρα μας. Αν με ρωτούσε κανείς πώς η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μου, θα απαντούσα πως η λογοτεχνία κυρίως σου μαθαίνει τρόπους. Σε κάνει λιγότερο σίγουρο για τον εαυτό σου, λιγότερο μελοδραματικό και κραυγαλέο, λιγότερο αφελή και ευκολόπιστο αλλά και πιο ευγενή στη γλώσσα, πιο διορατικό στις ανθρώπινες σχέσεις. Στη ζωή τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως φαίνονται κι η λογοτεχνία θα βρίσκεται πάντα εδώ για να μας το θυμίζει» γράφει ο Δημήτρης Στεφανάκης  στο βιβλίο του:  «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή». Ενώ σε άλλο σημείο  του ίδιου βιβλίου σημειώνει: «Στον πυρήνα κάθε αφήγησης υπάρχει ένας μύθος, αλλά όχι μόνο· υπάρχουν χαρακτήρες που προεκτείνουν τα σύνορα της δικής μας ύπαρξης. Ταυτιζόμαστε μαζί τους, είναι οι μικροί μας “ήρωες”, όντα φανταστικά αλλά πέρα για πέρα οικεία. Μεγαλώνουμε μαζί τους και κάθε τόσο προσθέτουμε κι άλλους μέσα από τις αναγνώσεις μας, εμπλουτίζοντας τη ζωή μας με καινούργιους “φίλους”. Στο τέλος, δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς τον Οδυσσέα, την Αντιγόνη, τον Βασιλιά Ληρ, την εξαδέλφη Μπέτυ, τους Καραμάζοφ ή την Άννα Καρένινα».

Με την ελπίδα ότι το όραμα μας θα γίνει πραγματικότητα καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου να συμμετάσχουν στη δράση και τους Γονείς και Κηδεμόνες να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπεύθυνες για τη «Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής»  είναι η κα Παπαδημητρίου Χριστίνα Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου και διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και η κα Μούσα Ελένη φιλόλογος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *