«Σαγηνεύω με τον λόγο μου… πείθω με τα επιχειρήματά μου»

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ :

   «Σαγηνεύω με τον λόγο μου… πείθω με τα επιχειρήματά μου»

Στις 27 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας επιμόρφωση μαθητών/τριων αλλά και εκπαιδευτικών με θέμα την ρητορική τέχνη.

Εμπνεύστρια και οργανωτικό μέλος αυτής της πρωτότυπης εκδήλωσης με μέγιστα οφέλη σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς ήταν η κ. Βαΐα Αγγελοπούλου, Φιλόλογος η οποία συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από το 4ο Γυμνάσιο.

Εισηγήτρια του θέματος και επίσημη προσκεκλημένη ήταν η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ρητορικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) η οποία μίλησε σε παιδιά και εκπαιδευτικούς διδάσκοντας την ρητορική τέχνη μέσα από βιωματικές δράσεις.

Η  καλλιέργεια της ρητορικής τέχνης, ως τέχνης του «ευ σκέπτεσθαι» και του «ευ λέγειν» στην εκπαιδευτική πράξη και η βιωματική εξοικείωση των μαθητών με τεχνικές και δραστηριότητες βοηθούν στην ανάπτυξη των προφορικών και γραπτών επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους στο πλαίσιο της ρητορικής παιδαγωγικής. Ειδικότερα, μέσω της ρητορικής τέχνης επιδιώκεται η βιωματική προσέγγιση: α) της εκφραστικής ανάγνωσης, ως κύριας διαδικασίας για την αποτελεσματική επικοινωνία σκέψεων και συναισθημάτων  και β) του αυθόρμητου λόγου με στόχο την ανάδειξη της αξίας της φαντασίας και της ευελιξίας της σκέψης για την παραγωγή σύντομων, αυτοσχέδιων ομιλιών.

Κατά την βιωματική προσέγγιση και μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, τα παιδιά που συμμετείχαν,  έμαθαν να δομούν το λόγο των επιχειρημάτων τους και να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά στους προτρεπτικούς λόγους. Τέλος, έγινε ανταλλαγή επιχειρημάτων μέσα από ποικίλες διαλογικές δραστηριότητες και παιχνίδια αντιλογίας με κεντρικό στόχο:

« ανταλλάσσουμε επιχειρήματα, εκφραζόμαστε με θάρρος, βάζουμε τις σκέψεις μας σε μια σειρά »

Ευχαριστούμε θερμά την κ. κ. Βαΐα Αγγελοπούλου για την οργάνωση αυτής της πρωτότυπης και εποικοδομητικής για παιδιά και εκπαιδευτικούς καταπληκτικής ημερίδας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *