Διδακτική Επίσκεψη 4ου Γυμνασίου στην Τερπνή – Fibran
Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 η Γ΄ τάξη του 4ου Γυμνασίου Σερρών πραγματοποίησε διπλή διδακτική επίσκεψη α) στον Αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής στη θέση «Παλαιόκαστρο» και β) στη βιομηχανία μονωτικών υλικών Fibran, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας, των Γαλλικών, της Τεχνολογίας, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και του ΣΕΠ. Οι μαθητές χωρισμένοι σε δύο ομάδες επισκέφθηκαν εναλλάξ τους παραπάνω χώρους.
Η πρώτη διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες – Fosses και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών. Στη θέση Παλαιόκαστρο της Τερπνής του Δήμου Βισαλτίας, όπου πραγματοποιείται συστηματική αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο των ανασκαφών και ερευνητικών εργασιών.
Οι μαθητές του σχολείου μας ήρθαν σε επαφή με Έλληνες και Γάλλους αρχαιολόγους, παρατήρησαν τις εργασίες στον χώρο των ανασκαφών και θαύμασαν τα μοναδικά ευρήματα που μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως. Εντυπωσιακή ήταν η αποκάλυψη της κάτοψης μιας ρωμαϊκής βασιλικής που συνδέεται με συγκρότημα λουτρών. Βρέθηκαν επίσης αποθηκευτικά πιθάρια, εστίες, μυλόπετρες και συγκρότημα διπλού ληνού (πατητηριού).
Η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να κάνουν ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας, να γνωρίσουν την τοπική ιστορία και να δουν από κοντά αρχαιολόγους να εργάζονται και την ανασκαφή να εκτυλίσσεται.
Ευχαριστούμε την κ. Δημητρία Μαλαμίδου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, τη Διευθύντρια Σπουδών για την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κ. Laurianne Martinez-Sève, τους αρχαιολόγους κ. Ευθύμιο Ρίζο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και κ. Γιάγκο Χαλαζωνίτη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Αθανάσιο Μασλαρινό, την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευαγγελία Μπάτσιου για τα αναμνηστικά δώρα που πρόσφερε στο σχολείο μας και την κ. Αργυρούλα Θεοδωρίδου πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses και κ. Μαρία Καλημέρη, υπεύθυνη εκδηλώσεων, οι οποίες πρόθυμα μας συνόδεψαν στο χώρο.
Η δεύτερη διδακτική επίσκεψη περιλάμβανε προγραμματισμένη επίσκεψη στο εργοστάσιο της «Fibran». Με τους μαθητές μας φτάσαμε στον χώρο υποδοχής του και προετοιμαστήκαμε για την ξενάγησή μας, φορώντας ειδικά «αναγνωριστικά» γιλέκα και προστατευτικές μάσκες, στις επιμέρους μονάδες παραγωγής. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη γραμμή παραγωγής του πετροβάμβακα, ο οποίος είναι ένα φυσικό ανόργανο ινώδες θερμομονωτικό υλικό ορυκτοβάμβακα που παράγεται βιομηχανικά με την τήξη και ινοποίηση πετρωμάτων. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο του εργοστασίου για τις δυνατές χρήσεις του, όπως είναι η θερμομόνωση, η πυροπροστασία και η ηχομόνωση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από το δωμάτιο ελέγχου την κάμινο όπου γίνεται η τήξη της πέτρας σε μια θερμοκρασία περίπου 1600 °C. Ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή παρατήρησαν τον τρόπο με τον οποίο συμπιέζεται και κόβεται το τελικό προϊόν, καθώς και το πώς αυτό συσκευάζεται για την παραγωγή.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής του εργοστασίου ανέλαβε την ξενάγηση στο χώρο παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης, θερμομονωτικού υλικού με εξαιρετικά υψηλές μηχανικές αντοχές και μηδαμινή απορροφητικότητα νερού. Οι μαθητές περιηγήθηκαν σε όλους τους επιτρεπόμενους χώρους παρατηρώντας την παραγωγική διαδικασία, ενώ έπειτα τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν τυχόν απορίες που τους δημιουργήθηκαν. Τέλος, επέστρεψαν στον αρχικό χώρο υποδοχής όπου οι άνθρωποι του εργοστασίου τους πρόσφεραν κολατσιό, αναψυκτικά και νερό.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους ανθρώπους του εργοστασίου για τη φιλική αντιμετώπιση, καθώς και την άψογη φιλοξενία τους. Εις το επανιδείν!
Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Ευαγγελία Σκέμπερη ΠΕ02, οι καθηγήτριες Δέσποινα Φαρμακίδου ΠΕ05, Καλλιόπη Παπαντωνίου ΠΕ86, Δέσποινα Ντινίδου ΠΕ02, και οι καθηγητές Βασίλειος Λιούσας, ΠΕ83 και Μιχάλης Μιχαλάκης, ΠΕ 04.01. Οι μαθητές στο σύνολό τους αποτίμησαν θετικά τις ποικίλες εμπειρίες που αποκόμισαν και εκφράστηκαν με ενθουσιασμό και ικανοποίηση.