Εκδήλωση Μακεδονικού αγώνα

Απόσπασμα από την ομιλία που εκφωνήθηκε:

[…] « Σήμερα τιμάμε την Μνήμη του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908 που  οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας  στους Βαλκανικούς πολέμους στα 1912-13.

 Τούτη την εποχή, 120 χρόνια πριν, όλα δείχνουν ότι η μεγάλη Οθωμανική  αυτοκρατορία θα διαλυθεί.

 Και φυσικά όλες οι γειτονικές χώρες προσπαθούν να κερδίσουν από κάτι. Στη Μακεδονία του 1900 ζουν ανακατεμένοι αρκετοί λαοί. Περισσότεροι είναι οι Έλληνες .

Υπάρχουν όμως  και Βούλγαροι και Σέρβοι και Βλάχοι και Αλβανοί.

Η  Βουλγαρία   έχει βάλει στο μάτι την Μακεδονία. Με τα αντάρτικα  σώματα των κομιτατζήδων οργανώνουν άγριες  επιδρομές στα χωριά και τις πόλεις  της Μακεδονίας . 

Έλληνες και Βούλγαροι μάχονται σε όλη τη Μακεδονία. Η έλευση του Παύλου Μελά τον Αύγουστο του 1094 στην δυτική Μακεδονία και ο θάνατος του  τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς συγκίνησε την Ελεύθερη  Ελλάδα και έδωσε νέα ορμή στον Αγώνα.

Οι γενναίοι Μακεδονομάχοι σε όλη τη  Μακεδονία  πολέμησαν ηρωικά για την απελευθέρωση της.

Μαρτυρική μορφή ο καπετάν Άρμεν  Κούπτιου στη Δράμα , Ο Καπετάν Ζέρβας και ο καπετάν Μητρούσης  στις Σέρρες και πολλοί άλλοι σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας.

Η Μακεδονία ελευθερώθηκε στους βαλκανικούς πολέμους  μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς  έχοντας  πληρώσει βαρύ φόρο αίματος  και έχοντας επιδείξει αξιοθαύμαστο ηρωισμό! » […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *