Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024 η Γ΄ τάξη (Γ1 και Γ2) του 4ου Γυμνασίου Σερρών πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής στη θέση «Παλαιόκαστρο» όπου πραγματοποιείται συστηματική αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και με την υποστήριξη του Δήμου Βισαλτίας. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο κ. Γιάγκο Χαλαζωνίτη και την κ. ιστορικό-αρχαιολόγο και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους αρχαιολόγους επί το έργον. Θαύμασαν τον οικοδομικό ιστό της πόλης, την κάτοψη της ρωμαϊκής βασιλικής και τα λουτρά, τα αποθηκευτικά πιθάρια και τον διπλό ληνό. Εντυπωσιακή είναι και η αποκάλυψη, κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών, της δεύτερης βασιλικής του 6ου αιώνα, που παρουσιάζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε διακοσμητικά δαπέδων, ψηφιδωτά και πλακοστρώσεις, πολύ καλά διατηρημένα.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Νιγρίτας όπου βρίσκεται και το πηγάδι της Γερακίνας, ενημερώθηκαν για την ιστορία της Γερακίνας και το πολιτιστικό φεστιβάλ των «Γερακινείων» από την εκπρόσωπο του Δήμου Βισαλτίας κ. Στέλλα Βρουντουλή.

Ακολούθησε η επίσκεψη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, τρίκλιτη βασιλική, σπάνιας ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας όπου ξεναγήθηκαν από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κελεμπέκη.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας, των Γαλλικών και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) και οι μαθητές βίωσαν μοναδικές εμπειρίες και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την τοπική ιστορία.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Θεοδωρίδου Αργυρούλα, πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses για την οργάνωση και τον συντονισμό των επισκέψεων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *