Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Την Τετάρτη 31-01-2024 η Γ΄ τάξη του 4ου Γυμνασίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Μονή Λαζαριστών, όπου παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση της νεανικής σκηνής του Κ.Θ.Β.Ε. «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη.

Πρόκειται για το κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, που ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο που οδηγεί τους δύο νέους σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα από τις οποίες εντέλει θα μεταμορφωθούν.

Η παράσταση βουτά στο έργο με ελευθερία φωτίζοντας, πέρα από τη συναρπαστική ερωτική ιστορία, τα κομμάτια που εκφράζουν καίρια για μας ζητήματα, σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης και τη σύγκρουση με τους εκάστοτε κοινωνικούς κανόνες. Το ανέβασμα επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα.

Το έργο ενσωματώνει ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για την παράσταση από την Ιρανή συγγραφέα Rahil Fallahfar που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για θεμελιώδη ζητήματα γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και όχι μόνο.

Οι μαθητές μας απόλαυσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής σε μια παράσταση γεμάτη τέχνη και δημιουργία. Χορός, μουσική και τραγούδι συνέθεσαν μια συνολική εμπειρία που στόχευε καταρχάς στις αισθήσεις.

Οι μαθητές αποτίμησαν ως θετική και ενδιαφέρουσα την εμπειρία εκφράζοντας ταυτόχρονα και τους προβληματισμούς τους σχετικά με την παράσταση.

Αρχηγός : Ντινίδου Δ.

Συνοδοί : Μούσα Ε., Καφετζή Β., Παρασκευόπουλος Ι.,Καμαράκη Μ., Ανθυμίδου Α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *