«Τα μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο»

ΠΕΜΠΤΗ 28/04/2024

Οι μαθητές/τριες των περιβαλλοντικών ομάδων (Β’ τάξη) του 4ου Γυμνασίου Σερρών πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αγιά Λάρισας από τις 28-03-2024 έως 29-03-2024 και συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τα μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο» που υλοποιείται από το ΚΕΠΕΑ Κισσάβου-Ελασσόνας. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση του υπευθύνου του ΚΕΠΕΑ κυρίου Κων/νου Σπανού και τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Ελευθεράκου Αθανασίου, Ζίχναλη Μαρίας και Μιχαλάκη Μιχάλη, περπάτησαν στο μονοπάτι που συνδέει το χωριό Μεγαλόβρυσο με την Αγιά Λάρισας, έχοντας την ευκαιρία να εξερευνήσουν το δάσος του Κισσάβου, να γνωρίσουν την πλούσια βλάστηση του βουνού, να βιώσουν την αισθητική του ομορφιά και να αντιληφθούν τη σημασία του δασικού οικοσυστήματος και την ανάγκη της αειφορικής διαχείρισης και προστασίας των φυσικών του πόρων.

Επίσης, οι μαθητές απόλαυσαν τη θέα προς το απέραντο γαλάζιο και έζησαν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, τότε που τα καλντερίμια του μονοπατιού ήταν ο μόνος τρόπος για ζώα και ανθρώπους για επαφή με τη μικρή πόλη στους πρόποδες του βουνού. Ένα πολύ ωφέλιμο μάθημα οικολογίας και παραδοσιακού πολιτισμού, ο συνδυασμός της διάβασης του μονοπατιού και της περιήγησης μέσα στο χωριό.

            Την ίδια μέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν τον Μύλο του Παπά όπου στεγάζεται το Μουσείο Αλεύρου και Σίτου και ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του μουσείου στον χώρο που για 90 χρόνια λειτουργούσε ως πραγματικός μύλος. Μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης μηχανημάτων μάθαμε τα βήματα της βιομηχανικής επεξεργασίας του σίτου.

            Το βράδυ όλοι δείπνησαν, χόρεψαν και διασκέδασαν σε μουσική ταβέρνα της Λάρισας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/04/2024

            Το πρωί της δεύτερης μέρας, με τη βοήθεια της διπλωματούχου ξεναγού Δεσκάτα Αλεξάνδρας οι μαθητές περιηγήθηκαν στις όμορφες πλατείες, στα πάρκα , στα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της πόλης της Λάρισας. Οι μαθητές θαύμασαν το Γενί Τζαμί, το Οθωμανικό Χαμάμ, το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, το Αρχαίο θέατρο, το λόφο του Φρουρίου και τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλείου. Απόλαυσαν μία ευχάριστη βόλτα στο πάρκο του Αλκαζάρ και περπάτησαν στην κοίτη του ποταμού Πηνειού.

Τέλος, επισκέφτηκαν το λόφο του Μεζούρλου και το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας που από το 2015 φυλάσσει τον αρχαιολογικό θησαυρό της Θεσσαλίας. Στον ίδιο χώρο, επισκέφτηκαν δύο περιοδικές εκθέσεις, η μία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από το θάνατο της Άλκης Ζέη και η άλλη στο Θέατρο όπου παρουσιάζονταν μάσκες και κοστούμια από παραστάσεις του Θεσσαλικού Θεάτρου- Κώστα Τσιάνου.

Το μεσημέρι οι μαθητές επισκέφτηκαν το κάστρο του Πλαταμώνα.

και στη συνέχεια το γραφικό χωριό του Αγίου Παντελεήμονα στο νομό Πιερίας στις πλαγιές του Ολύμπου. Περπάτησαν στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, θαύμασαν τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και την πανοραμική θέα του Θερμαϊκού κόλπου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *