Επίσκεψη-ξενάγηση στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου

Σήμερα, Κυριακή 10-3-24, μαθητές, γονείς και οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τη θεία Λειτουργία και μια υπέροχη προγραμματισμένη ξενάγηση στη μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών από τις μοναχές Θεοκτίστη και Θεολογία στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων “Συνύπαρξη φύσης, μνημείων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαχρονικά στο φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου’, το οποίο θα αποτελέσει και το θέμα της παρουσίασής μας στο 1ο μαθητικό περιβαλλοντικό συνέδριο της Κων/λης.

Οι μοναχές μας ξενάγησαν στην ιστορική μονή, ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης. Συγκεκριμένα, μας μίλησαν για την ιστορία της μονής, για τον κεντρικό λιθόκτιστο ναό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, το Καθολικό με τις πολλές αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες, που αποδίδονται στον γνωστό αγιογράφο Πανσέληνο. Στη συνέχεια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικού ξεναγήθηκαν στο αρχονταρίκι, στο οινοποιείο, στο ελαιοτριβείο, στον υδρόμυλο, στη βιβλιοθήκη της μονής και έμαθαν για τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής του οίνου, του λαδιού, του σιταριού και για τη χρήση της υδροηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της μονής.

Ευχαριστούμε τόσο τις μοναχές, όσο και τους γονείς και τους μαθητές/τριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με ιδιαίτερη προθυμία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *