ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΟ 3ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ELEMASYN ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Ένα συνέδριο, τέσσερις Ευρωπαϊκές πόλεις, μία μοναδική εμπειρία για τις μαθήτριες και τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Σερρών

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε κατά κοινή ομολογία η παρουσία του 4ου Γυμνασίου Σερρών στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της Elemasyn στην Πράγα,  το οποίο ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τα «Ελληνικά – Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια ΜΚΟ» (ΕΛ.Ε.ΜΑ.ΣΥΝ), τελούσε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η νέα γενιά θεμελιώνει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Προστατεύει την Πολιτιστική Κληρονομιά, αντιμετωπίζει την Κλιματική Κρίση, εμπιστεύεται την Επιστημονική Γνώση».

Κεντρικός άξονας του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του πλούσιου πολιτισμού, της φυσικής ομορφιάς, αλλά και της μεγάλης συνεισφοράς στην πρόοδο της επιστήμης της Πράγας, της «χρυσής πόλης», που υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2000.

Οι δεκατέσσερις (14) μαθήτριες και μαθητές του σχολείου μας, με συνοδούς τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Β. Σκέμπερη, ΠΕ02  και τον εκπαιδευτικό κ. Λιούσα Βασίλειο, ΠΕ83, συμμετείχαν στην απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου 2 Μαρτίου στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου με ειδική κατασκευή-μακέτα με θέμα «Πολιτισμός και Έξυπνη Πόλη:  Λύσεις βελτίωσης της αστικής διαβίωσης. Το παράδειγμα της Πλατείας Ελευθερίας».. Πρόκειται για την πρακτική εφαρμογή θεωρητικών προτάσεων-λύσεων για την μετατροπή της πόλης των Σερρών σε έξυπνη πόλη ‘smart city’.

Ήταν μία σπουδαία εκπαιδευτική δράση, που έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία της βιωματικής μάθησης. Επιπλέον, μέσα από την προετοιμασία της εργασίας τους, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την έννοια της έρευνας, αλλά και της ομαδικότητας και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργατικότητά τους.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας στο πλαίσιο του ταξιδιού είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν την πρώτη ημέρα στο Μόναχο, την αρχοντική πρωτεύουσα της Βαυαρίας, στην παλιά πόλη, με την παμπάλαια και εντυπωσιακή πλατεία Marienplatz, με το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής, το ρολόι Glockenspiel, την εκκλησία του Αγίου Πέτρου και τον μεγάλο Καθεδρικό Ναό Frauenkirche.

Τη δεύτερη μέρα, καθοδόν για την Πράγα, περιηγήθηκαν στο κέντρο  της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Βαυαρίας, της ιστορικής Νυρεμβέργης με την χαρακτηριστική αγορά και το επιβλητικό κάστρο της. Τις επόμενες τρεις μέρες ξεναγήθηκαν στην πανέμορφη Πράγα, στην Κεντρική Βοημία, «τη χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το κάστρο Χράντσανι, τον δρόμο των αλχημιστών, την συνοικία Mala Strana, το νησί Κάμπα, το Παλιό Δημαρχείο, το αστρονομικό ρολόι, το σπίτι του Κάφκα, την περίφημη γέφυρα του Καρόλου με τα αγάλματα και τον Μολδάβα, την Εβραϊκή συνοικία, το Εθνικό Μουσείο, την όπερα όπου ο Μότσαρτ ανέβασε για πρώτη φορά τον  Ντον Τζιοβάνι. Το βραδάκι είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν παράσταση του φημισμένου ‘Μαύρου θεάτρου’ της Πράγας. Την τελευταία μέρα καθοδόν για το αεροδρόμιο του Βερολίνου επισκέφθηκαν την αριστοκρατική Δρέσδη στον Έλβα, μια πόλη- μπαρόκ με την υπέροχη όπερα, την Frauenkirche, The DresdenZwinger, το γιγαντιαίο παλατιανό συγκρότημα εκπληκτικής ομορφιάς, ρυθμού μπαρόκ, με εντυπωσιακή εσωτερική αυλή, το BruehlscheTerrasse, το Albertinum.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στις μαθήτριες  και στους μαθητές μας της Γ΄ και Β΄ Γυμνασίου που εργάστηκαν ακούραστα για την κατασκευή και την παρουσίαση της εργασίας μας στο Συνέδριο, για την εξαιρετική τους συμπεριφορά και την επάξια εκπροσώπηση του σχολείου μας και στους γονείς τους που με το υστέρημά τους προσέφεραν αυτήν την εμπειρία στα παιδιά τους.  Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς κ. Λιούσα Βασίλη και την κ. Γκιουγκή Ιωάννα για την άψογη συνεργασία τους και για την καθοριστική της συμβολή στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε την άξια  διευθύντρια  του 5ου Γυμνασίου Σερρών κ.  Κερασία Ντίκογλου και τις συναδέλφισσες Γεωργία Καραμαριγώ και Νίκη Στανίση με τις οποίες μοιραστήκαμε την αγωνία της προετοιμασίας και του σχεδιασμού της εκπαιδευτικής εκδρομής αλλά  και υπέροχες στιγμές, για την άψογη συμπόρευση

Ευελπιστούμε σε πολλές άλλες ανάλογες εμπειρίες!

Η παρουσίαση της συμμετοχής μας

Το βίντεο του ταξιδιού μας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *